Choate-Rosemary Hall

Wallingford, Connecticut

The new Lanphier Center for math and science is delicately sited on the historic side of the campus with connections and views to the contemporary side of campus. This contextual duality sets up an interesting framework for the building and landscape development. While the building is outwardly contextual in nature, the inside is contemporary, expressing current trends in math and science education.

The building is organized around a heritage Copper Beach tree that forms a natural courtyard to protect the tree. An elevated wood deck rings the interior glass walls of the courtyard to protect the Beech tree roots while allowing student use of the courtyard. A lower courtyard of wood decking and lawn connects to the existing pond, and a grand stair marks the entry to the building creating a south facing entry plaza with ample seating along it’s stairs. The project is targeting LEED Gold certification with the landscape composed of native vegetation requiring little to no irrigation, and the use of local and recycled materials.

 

CREDITS:

Client:                                        Choate-Rosemary Hall

Architect:                                  Pelli Clarke Pelli       

Year Completed:                     2015

 

Choate-Rosemary Hall
Choate-Rosemary Hall

press to zoom
Choate-Rosemary Hall
Choate-Rosemary Hall

press to zoom
Choate-Rosemary Hall
Choate-Rosemary Hall

press to zoom
Choate-Rosemary Hall
Choate-Rosemary Hall

press to zoom
1/11